Variasi Menarik

Variasi Menarik

Wednesday, 11 July 2012

FATWA HHUKUM JUAL BELI...

FATWA : Skim Pelaburan Emas Genneva Syariah Malaysia Tidak Menepati Hukum Syara'

| Huzaifah JutawanSukses..Peneraju Pelaburan Emas Perak Fizikal..


KUALA LUMPUR - Transaksi jual beli dan pelaburan emas Syarikat Genneva Malaysia Sdn Bhd didapati tidak mematuhi sepenuhnya peraturan hukum syarak dan undang-undang negara.

Ini disahkan oleh Pengerusi Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, Prof Emeritus Tan Sri Abdul Shukor Husin dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini hari ini.

Beliau berkata, muzakarah tiga hari majlis itu bermula Rabu lepas meneliti laporan dan hasil siasatan Bank Negara Malaysia terhadap operasi jual beli dan pelaburan emas syarikat itu.

Katanya, operasi syarikat tersebut didapati tidak mematuhi sepenuhnya Parameter Pelaburan Emas seperti diperakukan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa

Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke 96 yang diadakan pada 13 hingga 15 Jun lepas.

Kenyataan itu menasihatkan umat Islam tidak melibatkan diri dalam aktiviti atau transaksi jual beli dan pelaburan emas oleh mana-mana pihak, sama ada syarikat di dalam negara atau luar negara yang bertentangan dengan prinsip jual beli emas seperti yang digariskan oleh syarak dan undang-undang negara.

Abdul Shukor berkata, transaksi jual beli mestilah memenuhi semua rukun jual beli yang digariskan hukum syarak, dan sesuatu transaksi dikira tidak sah sekiranya tidak memenuhi salah satu rukun jual beli.

Beliau berkata transaksi juga hendaklah bebas daripada unsur-unsur riba, perjudian, gharar yang berlebihan dan kezaliman. – Bernama
Huzaifah Jutawan Sukses..HuzaifahYaakob.blogspot.com

Peneraju Pelaburan Emas Perak Fizikal
Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
012-4486940

1 comment:

  1. Bagi mereka yang telah melabur disini Kami membeli emas Genneva, emas lama, rosak patah, pamp suisse, emas pelaburan, untuk mengetahui harga emas terkini, boleh layari laman web hargaemas... atau hubungi saya shahrul 012-2864232

    ReplyDelete