Variasi Menarik

Variasi Menarik

Sunday, 22 January 2012

KENAPA PERLU HADIR KE SEMINAR 5B
1- Apa itu Strategi 5B?

Strategi 5B adalah satu strategi khusus untuk pelabur Emas & Silver keluaran Public Gold dimana ianya merangkumi 5 kaedah unik yang telah dipermudahkan bagi kefahaman dan penguasaan menyeluruh bagi semua lapisan masyarakat dan peringkat usia.

2- Apakah kaedah-kaedah unik tersebut?

... Ianya adalah kaedah untuk mengenalpasti;

- Bila Nak Beli
- Bila Nak Jual
- Berapa Banyak Nak Beli
- Berapa Banyak Nak Jual
- Bila Nak Beli Semula

3- Apakah manfaatnya mengetahui kelima-lima kaedah ini?

Dalam pelaburan Emas & Perak fizikal, saya mengkategorikan konsep pelaburannya kepada 4 bahagian, iaitu :

Konsep pelaburan melalui simpanan secara berkala dan konsisten, pulangannya melalui Pemurataan Nilai Ringgit (Dollar Cost Averaging).

Konsep pelaburan bermatlamat, pulangannya melalui kenaikan nilai semasa (Capital Gain).

Konsep Trading, pulangannya melalui kenaikan harga semasa (Buy Low, Sell High).

Konsep pelaburan melalui modal pinjaman tunai, pulangannya melalui Pemurataan Nilai Ringgit (Dollar Cost Averaging).

Dalam kebanyakan masa, para pelabur lebih cenderung kepada Konsep Trading, kerana cara ini memberikan Aliran Tunai yang baik dan juga memberikan keuntungan dalam jangkamasa pendek dan sederhana.

Saya sendiri dalam kebanyakan masa mempraktikkan konsep ini. Namun masalah yang dihadapi oleh para pelabur lain adalah mereka gagal meraih keuntungan daripada konsep ini kerana bila mereka mula membeli, harganya tiba-tiba turun pula disebabkan mereka tidak tahu "Bila Nak Beli".

Ada yang membeli pada harga rendah, dan apabila harga Emas naik, sepatutnya mereka dah untung jika mereka menjualnya, tapi tak sempat jual harga dah turun semula disebabkan mereka tak tahu "Bila Nak Jual".

Lebih parah lagi, kegagalan mengurus modal kewangan untuk mempraktikkan konsep ini, akan menyebabkan mereka tidak tahu "Berapa Banyak Nak Beli". Justeru, bila harga Emas tiba-tiba turun, belian pertama dengan amaun yang paling bayak digadaikan dan digunakan untuk membuat belian tambahan ketika harga rendah.

Bila turun lagi, ia digadaikan lagi menyebabkan lama kelamaan belian pada harga paling rendah semakin kecil. Ini membuatkan pelaburan Emas fizikal yang sepatutnya tidak menggunakan Margin Equity, kini menjadi pelaburan yang menggunakan Margin Equity dan setiap kali harga Emas turun, Equity mereka semakin susut!

Kegagalan mengurus modal kewangan dalam konsep ini juga mengakibatkan ramai yang tidak tahu "Berapa Banyak Nak Jual". Biasanya mereka akan menjualkan kesemuanya sekaligus, dan kesannya mengakibatkan persoalan pada B yang ke lima iaitu;

"Bila Nak Beli Semula", kerana bila semuanya telah dijual, dan harga terus menerus naik, maka mereka bukan sahaja tiada untung jika ingin membeli lagi, bahkan mereka perlu menambah wang lagi untuk membeli dalam kadar yang sama seperti sebelumnya.

Bukan itu sahaja, "Bila Nak Beli Semula" juga sangat mengelirukan dalam situasi harga Emas sedang turun. Kebanyakan pelabur membeli semula setiap kali harga Emas turun RM1, RM2 dan RM3, menjadikan bila harga menjunam turun sampai RM50, mereka dah kehabisan modal untuk membeli lagi.

4- Adakah kaedah 5B ini sama seperti Analisis Teknikal?
Tidak sama sekali. Dalam menganalisis pasaran, ada 4 perkara yang perlu dikuasai, iaitu;

Analisis Teknikal
Analisis Fundamental
Pengurusan Kewangan
Pengurusan / Kawalan Emosi

Dalam strategi 5B ini, keempat-empat perkara diatas telah dipermudahkan dan dicompile menjadi satu Strategi Taktikal yang amat mudah difahami dan dikuasai hanya menggunakan beberapa formula pengiraan sahaja.

Dengan strategi ini juga, semakin banyak harga Emas turun, maka semakin banyak keuntungan yang diperolehi menyebabkan pelabur yang mempraktikkan strategi ini tidak akan risau dengan penurunan harga kerana ianya adalah bonus untuk keuntungan yang lebih banyak.

Strategi ini sesuai dan menguntungkan baik untuk Dealer ataupun bukan Dealer, tetapi avantage kepada Dealer kerana % komisyen yang diperolehi akan memberikan keuntungan yang lebih tinggi.

4- Siapa Yang Perlu Hadir Ke Training & Coaching 5B ini?

Mereka yang mahukan pendapatan pasif dari pelaburan Emas & Perak fizikal.

Mereka yang mahukan Aliran Tunai yang positif dalam pelaburan Emas & Perak.

Mereka yang mahu meraih keuntungan ketika harga turun ataupun naik.

Mereka yang mahu meraih keuntungan berulang kali dalam pergerakan harga yang volatile.

Fees : Hanya RM399 + Coffe Break x 2 dan 1 x lunch utk 2 hari.
Bilik penginapan ditanggung sendiri.

Pengambilan peserta yang dihadkan bagi memastikan kualiti pembelajaran & pemahaman berada di tahap yang terbaik.

Justeru, pendaftaran hanya diterima berdasarkan bayaran terawal bagi memudahkan urusan penempahan Hotel.

Jika anda berminat, sila buat bayaran ke akaun berikut :

Maybank 5120 5300 6494 (Tune Profit Network)
Public Bank 3987 6849 30 (Tune Profit Network)

Selepas bayaran dibuat, sila emelkan slip bayaran ke seminarpelaburan@ymail.com beserta Nama, No Ic, No Hp dan Lokasi yang ingin anda hadiri.

No comments:

Post a Comment